Comunicat de presă

[download] Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Hunedoara a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Cerbăl, din județul Hunedoara. Proprietarii celor aproximativ 10.000 de imobile vor primi, săptămâna aceasta, noile cărți funciare. Documentele au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susținut de Guvernul României. Finanțarea a fost asigurată din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Noile cărți funciare ale celor 9.831 de imobile din comuna Cerbăl, care însumează 12.833 de hectare, au fost înmânate autorităților locale, joi, 9 iulie. La eveniment au participat Laurențiu Alexandru BLAGA, președinte – director general al ANCPI, Petru LOBONȚ, directorul OCPI Hunedoara și Mircea – Claudiu COSTA, primarul comunei Cerbăl.

„Cerbăl este cea de-a treia comună din județul Hunedoara care a fost cadastrată integral, prin Programul național de cadastru și carte funciară, susținut de Guvernul Orban. Iar treaba noastră nu se oprește aici. ANCPI, prin OCPI Hunedoara, va pune la dispoziția primăriilor toate modificările drepturilor de proprietate, rezultate în urma procesului de înregistrare sistematică, pentru a susține crearea și menținerea unei baze de impozitare reale. Acesta este primul pas spre interconectarea sistemelor informatice ale autorităților locale și centrale și crearea unei baze de date comune, pentru eficientizarea activității. Totodată, pentru a sprijini primăriile care doresc să participe activ la acest Program, am modificat legislația și am introdus noi beneficii. Mai exact, autoritățile și instituțiile din administrația publică centrală și locală sunt scutite de la plata taxelor pentru înregistrarea în evidențele de cadastru și carte funciară a proprietăților care aparțin primăriilor sau se află în patrimoniul statului”, a punctat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

„Până în prezent, OCPI Hunedoara a înregistrat, prin PNCCF, gratuit pentru cetățeni, peste 50.000 de proprietăți, dintre care aproximativ 16.000 de cărți funciare au fost eliberate doar în anul 2020. Așteptăm lansarea celei de-a șaptea etape de finanțare, în cadrul PNCCF, întrucât există deja primării care doresc să acceseze sumele care vor fi alocate de ANCPI, prin OCPI Hunedoara, pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale. Totodată, vă reamintesc că ANCPI a inițiat, luna trecută, o licitație pentru realizarea cadastrului în 246 de comune din 30 de județe, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Sperăm ca ANCPI să găsească prestatori pentru realizarea cadastrului general în cele șase comune din județul nostru, care sunt incluse în aceste 246 de unități administrativ – teritoriale (UAT)”, a punctat Petru LOBONȚ, director OCPI Hunedoara.

În prezent, din totalul de 69 UAT-uri din județul Hunedoara, trei (Cerbăl, Ghelari și Leleșe) sunt cadastrate în proporție de sută la sută, iar în alte 41 de UAT-uri se desfășoară lucrări de cadastru în cadrul PNCCF, la nivel de sector cadastral.
Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, www.ancpi.ro.

Persoană de contact:

Florin CARAȘCĂ

Tel.0254214165 INT 111
E-mail:florin.carasca@ancpi.ro