Cartea funciara de pe hartie, pe suport electronic:


De luni, 16 martie, la nivelul Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Hunedoara s-a introdus Sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara E-Terra, proiect ce are ca obiectiv implementarea unui sistem integrat de evidenta a proprietatii, oferind, in acelasi timp, acces mai simplu si mai rapid la informatii din domeniul imobiliar.

Prin sistemul E-Terra, orice actiune inceputa la cadastru se termina la cartea funciara. Atributele imobilului-localizare, adresa, descriere-sunt unice si sunt stabilite prin documentatii cadastrale. Incepand cu data mentionata, cererile depuse de solicitanti sunt primite doar in conditiile in care formularul tip-pus la dispozitie gratuit de catre oficiul nostru este completat integral. Odata cu inregistrarea cererii se realizeaza si conversia cartii funciare de pe hartie, pe suport electronic, conversie ce implica modificarea numarului de carte funciara si a numarului topografic/cadastral. In consecinta, in cazul in care pe o carte funciara sunt inscrise mai multe imobile, solicitantul este rugat sa mentioneze pe cererea depusa numarul topografic/cadastral al imobilului pentru care doreste eliberarea extrasului. In caz contrar, se va considera ca solicitarea se refera la primul imobil inscris in cartea funciara. In momentul depunerii cererii este indicat sa se prezinte un extras de carte funciara eliberat anterior sau actul de proprietate, pentru verificarea corectitudinii datelor de identificare mentionate in solicitare.

Circuitul solicitarilor

Solicitarile procesate in E-Terra vor avea urmatorul circuit: clientul depune cererea la ghiseul de relatii cu publicul, de unde este trimisa spre procesare catre departamentul de cadastru, urmand ca dupa validarea documentatiei cadastrale sa ajunga la departamentul care va efectua operatiunile de carte funciara. Acestea pot fi: elaborarea unui referat de completare daca mai sunt necesare precizari sau documente pentru realizarea operatiunii de carte funciara sau redactarea incheierii, care poate fi admitere sau respingere. Dupa avizarea de catre registrator, lucrarea este inmanata beneficiarului, tot prin intermediul compartimentului de relatii cu publicul, la ghiseu.

Este posibil ca introducerea noului sistem sa produca, la inceput, usoare decalaje in termenele de eliberare a lucrarilor, avand in vedere procedurile mai complexe de verificare a datelor si a conversiei documentelor in format electronic.

Beneficiarii sistemului vor fi birourile notariale, persoanele fizice si juridice autorizate sa execute lucrari de cadastru, institutiile locale si centrale, institutiile bancare, persoane fizice.

Birou Relatii cu Publicul